Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на merman
Име:
merman dfg

Възраст:
44

Пол:
мъж

Град:
София

ICQ:
00000000

Професия:
it

Интереси:
it

Статистика
Популярни постинги:
1

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
0
Последни постинги
14.03.2015 09:29 - OAE 2015
Постинга все още се радактира...

Всеки ден над 100 българи заминават за Дубай и е често посещавана туристическа дестинация затова няма да описвам забележителностите в подробности. Премахването на визите миналата година за българи и директната линия на Wizz Air също способстват за това. Много статии има по темата във вестниците и списанията а и в интернет. 

Език, еврпейците са лесно разпознаваеми от местните

    Здравеопазване, образование - двата стълба на едно съвременно общество. Съдейки по външния вид на лечебните заведения здравеопазването е много добре развито. За образованието да не говорим. Толкова добре държащи се хора на обществено място не съм виждал никъде в Европа. Това може да се постигне само с добро образование. И това при толкова разнородно население. Половината са индийци, в центъра преобладват пакситанците които сякаш се занимават предимно с търговия има много филипинци китайци и африканци и от съседните страни а местното население е под 20 процента.

жилища и хотели - скъпи хотели 3600 ал араб, 1300 атлантис руснаци
храна, вода - обезсоляване, алкохол забранен, ирландско кисело мляко
Закони - забранени разговори на висок тон, култ към личността
облекло
транспорт - цена петрол, метрото. култура при качване
развлечение - молове, кино и саудитци, небостъргачи, местните около банките
работа - диверсификация keep calm, we still have oil, туризъм, общество базирано на иновации.


Плажът при Dubai Marina





Аквариумът на палмата


Хотел Атлантис


Medinat Jumeirah пазарче в близост до известният хотел,превърал се в символа на града - Burj Al Arab

Абу Даби - една от централните улици и джамията Шейх Зайед. Столицата на емирствата е на час и половина път с автобус от Дубай. Небостъргачите са в централната част на града където е и централния плаж. По улиците се срещат по-често хора с местото облекло отколкото в Дубай и липсва този мащаб на строителство.


Интериора е от италиански мрамор, немски полилилеи, ирански килим.




Burj Khalifa - най високата сграда в света. 

Плажовете и парка Al Mamzar










Категория: Туризъм
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове: 0
Брюксел

За един уикенд е трудно да бъде разгледан град като Брюксел. Колеги и приятели се чудеха защо искам да го посетя. Според тях е един скучен град. Въпреки това аз си знаех че има какво да се види а това че е неофициалната столица на Европейския съюз го правеше още по-привлекателен. На всичко отгоре избрах едни от най-късите дни в годината (под 8 часа), дъждовно време през първия ден и очакваната национална транспортна стачка в Понеделник и започваща от 22:00 още в Неделя която реално парализира цялата страна.

Пресичайки границата Холандия-Белгия с 300 км/ч нещата не се променят значително. Къщите са подобни на холандските. В много от дворовете има трамплини. Разликите са основно в надписите че са на френски и холандски и автомобилите. В Холандия SUV  като RAV4 или Nisan Qashqai съм виждал единици. Поради държавната политика която стимулира електромобилите там се карат основно истински електромобили като на Тесла или с хибридни двигатели например на Волво. В Белгия е по-скоро като в България. Всякакви марки и модели се виждат по пътищата. Това естествено се отразява и на качеството на въздуха. Придвижването с велосипеди е също популярно но поради автомобилния трафик не смятам че може да се мери с Холандия

Централния площад. На всеки половин час започва светлинно шоу със музика която през ноща се чува из целия център и кметството се огрява от разноцветни светлини.

 
Коледния базар
Изградили са нещо като подиум от дъски върху който са разположени барачките предлагащи лакомства от всякакви национални кухни.



Коледната елха на централния площад



Катедралата


Целия център грее с коледна украса. Коледния дух се усещя навсякъде. Пред някои магазини имаше опашки каквито отдавна не съм виждал в България. Пред Primark специално назначени служители направляваха опашката от 100-на метра като опъваха ленти така че да не пречи на влизащите в съседните магазини.



Цирково представление на открито


Централния площад на следващия ден




и отново коледната елха. Зад нея е градският музей в който има множество макети на града през различните епохи. Реките и каналите през него бяха направени от силикон.
От дясно на сградата на кметството пък е музеят на шоколада. Доскоро не асоциирах белгия с шоколада а в центъра на Брюксел всеки втори магазин е за шоколад във всякакви форми. Освен че имаше дегустация на различни видове шоколад имаше примери и обяснения за различните видове какао


Триумфалната арка на Брюксел. Отляво на нея в едно огромно хале е музея Autoworld. Както се разбира от името вътре имаше стотици ретро автомобили както и няколко по-нови. Автомобила в средата на снимката е по-скоро уникат за Брюксел където автопарка е от автомобили на до 5 години.








Атомиум-а е изграден за световно изложение но се е превърнал в един от символите на града.


Базиликата Koekelberg


Китайския павилион



Япоснката кула


Двореца в центъра. Наблизо има няколко музея от които най-интересни поне за мен са MIM (Music Instruments Museum) с представени творенията на Адолф Сакс, едно от които е саксофонът. В съседство е Bozar като там са изложени картини на Рубенс. Естествено в региона имаше и повече музеи, някои от които вероятно си заслужават да бъдат посетени но за един уикенд смятам че и това е достатъчно.









Категория: Лични дневници
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 18.12.2014 17:53
05.06.2006 21:48 - начало
Здравейте, това е моят първи постинг в моят нов Блог. Винаги съм искал да попълвам свой дневник в който да систематизирам свои идеи. Да споделям впечатления с приятели.... Това е чудесна възможност. За съжаление първият ми досег с blog.bg не бе особено успешен и за да добавя тестов пост ми бяха нужни няколко опита. Все пак накрая успях.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 925 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: merman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8907
Постинги: 5
Коментари: 3
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930